Lidové misie

22. 4. 2008 20:32

Tak u nás v Chotěboři byly Lidové misie, předem to snad nikdo nevěděl, možná páter, ale ten o tom nic moc neřekl, takže když přijel otec Tomáš Waściński týden před začátkem misií, tak se hodně lidí divilo, kdo to je. Ale už prvním kázáním zaujal a jeho slova padala přímo do skrání lidských duší. Před tím než jsem ho potkal, nevěřil jsem, že mi může být kázání tak blízké (kamarádské:-)).Maximální úžas!!

Když, ale samotné misie začaly a po týdnu se tu P. Tomáš Waścińskí a P.Jiří Šindelář objevili, bylo to něco! Naše malá farnost (někdy docela tichá a prázdná), se rozzářila, tolik lidí v kostele, na mších, katechezích, přednáškách, opravdu jsem ještě neviděl. Nebudu vám říkat celý program (byl nabytý a celý nepopsatelně poutavý), asi by vám to skoro nic neřeklo a slova Tomáše nebo Jiřího vám stejně nenahradím, ale i přes to...bylo mnoho zážitků!! Asi druhý den byla večer katecheze pro muže, den před tím v kostele říkali - pro otce a jejich syny, tak jsme s taťkou šli:-). Čekal jsem něco uplně jinýho, čekal jsem nějakou dlouhou promluvu, jak má otec vychovávat (že mě to snad nebude bavit), opak byl pravdou. Tomáš začal slovy: "tak co, kluci, nezloběj vás tatínkové?":-D. Byla to asi dvouhodinová rozmluva snad se všemi v kostele, za tu dobu jsem se k taťkovi přiblížil víc, jak za celý svůj život. Když tam Tomáš pokládal otázky starším pánům, co by změnili na výchově a jak se to projevilo,(někteří radši mlčeli) hodně jich mělo snahu se omlouvat, za to jak nebyli trpěliví, jak spíš používali řemen než slova a svýho syna vlastně neznali (v kostele vládlo takové ticho, že by se dalo krájet).

Vše se to odehrávalo ve slově Božím:

Slyšte mne, děti, svého otce, a jednejte tak, abyste došly spásy. 

Hospodin určil, aby si děti vážily otce, a zajistil matčino právo nad syny.

Kdo ctí svého otce, dočká se odpuštění svých hříchů, a kdo si váží matky, jako by sbíral poklady.

Kdo ctí otce, dožije se radosti na dětech, a připraví odpočinek své matce.

Otcovo požehnání upevňuje domy dětí ... Synu, ujmi se svého otce v jeho stáří, nezarmucuj ho dokud je živ.

Kdo opouští otce, jako by se rouhal Bohu, kdo hněvá svou matku, bude proklet od Hospodina.

Sírachovec 3; 1-16 

Zobrazeno 2162×

Komentáře

Petulda

Teda Tome tos napsal pěkně....tak nějak si vystih moje pocity.i když sem tam nebyl tak často jako ty.......piš častějc takový krásný věci.+

Zobrazit 11 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio